fbpx

Який базилік обрати: зелений чи фіолетовий? Певна відмінність все ж є!


В наших краях базилік використовують найчастіше як ароматну добавку до страв, іноді додають в напої. Але багато господинь не знають, який базилік обрати: зелений чи фіолетовий. Чи відомо тобі, в чому, крім кольору, різниця між ними?

У світі існує сортів базиліка з властивими кожному особливостями. Але всіх їх умовно відносять до двох груп – з листям зеленого або фіолетового кольору.

Зелений базилік популярний в Європі: Італії, Франції, Греції, Болгарії. У цих країнах його повсюди додають в салати і холодні закуски і, звичайно, в випічку. Кухарі цінують рослину за прохолодний м’ятно-перцевий аромат і освіжаючий тонкий смак.

Базилік – головний інгредієнт італійського соусу песто. Зелене листя чудово поєднуються з помідорами і сиром. В гарячі страви базилік додають в самому кінці приготування, в іншому випадку він швидко втрачає свій тонкий аромат. У поєднанні з петрушкою, естрагоном, чебрецем і м’ятою базилік може стати основою запашного букета для більшості європейських страв з риби та птиці.

View this post on Instagram

❗Друзья! Важная информация обязательная к прочтению! ⠀ Tarkcatering и, соответственно, TarkCafe уже больше полугода находятся по адресу Peterburi tee 23 в здании, на крыше которого красуется большая вывеска «SIEMENS“. Недалеко от торгового центра T1. Рядом остановка трамвайного маршрута номер 2 и большая бесплатная парковка. Не заметить невозможно. ⠀ Убедительная просьба: если вы забираете свои заказ в субботу или воскресенье, то звоните нам в домофон, а не на телефон. Благодарим! ⠀ ❗Kallid sõbrad! Oluline teave! Alates jaanuarikuust me asume aadressil Peterburi tee 23. Hoone katusel on suur silt „SIEMENS“. T1 kaubanduskeskuse lähedal. Samuti meie lähedale on ka trammipeatus, kus peatub tramm nr. 2 ja suur tasuta parkimine. On võimatu mitte märgata. ⠀ Meil on suur palve: kui võtate oma tellimuse vastu laupäeval või pühapäeval, siis ärge helistage meile telefoni teel, sest need päevad sissepääs klientidele fonotelefoni kasutadеs. Suur aitäh! —————————⠀ info@tarkcatering.ee +372 555 88 697 Peterburi tee 23 #tarkcatering #tarkcafe #tallinn #toit #pesto #basiilik #кейтеринг #таллинн #еда #песто #базилик

A post shared by Tark Catering CATERING TALLINN (@tarkcatering) on

У фіолетового базиліка аромат більш насиченіший. Але це і робить його незамінною пряністю в стравах кавказької і азіатської кухні! Додають базилік до будь-якого м’яса, птиці, овочів, сирів. На Кавказі в продажу ви рідко зустрінете зелений базилік. Фіолетовий базилік більш придатний для додавання в гарячі страви, особливо в сушеному вигляді.

В Узбекистані та Азербайджані заварюють приголомшливо ароматний чай з базиліком, який після додавання лимонних часточок набуває ніжно-рожевий колір. Зелений базилік для цього дійства ніяк не годиться! Вживають напій обов’язково гарячим, з фруктами та солодощами.

View this post on Instagram

Необычный способ выращивания базилика. Можно получить целые заросли. —————————————————— Базилик – однолетнее растение, которое прекрасно подходит для самых различных блюд. У него яркий вкус и аромат. При этом вырастить его намного проще, чем кажется. Даже из самого крошечного растения можно получить целые заросли! • Плюсом базилика является то, что его не обязательно выращивать в открытом грунте. Растение прекрасно чувствует себя в горшке на окне. Чтобы получить максимальный урожай, посадите базилик в соответствии с инструкцией на упаковке. Подождите, пока растение вырастет на 8-10 сантиметров. • И ничего, что сейчас середина лета, он успеет вас порадовать своим урожаем ближе к осени, а в горшке хоть круглый год. • А если вы уже посадили весной, то чтобы продлить ему жизнь и не дать зацвести проделайте следующее. • Отрежьте макушку острыми ножницами. Удалите крупные листья с черенка. Возьмите влажный грунт и воткните черенок в землю. В один грунт можно посадить несколько растений или оставить их в индивидуальных горшочках. • Срезание макушки стимулирует разрастание стеблей растения и размножение листьев. В результате получается пышный куст базилика. Такая обрезка также поможет предотвратить зацветание, после которого растение быстро умирает. • Бери на заметку и балуй себя пряной травкой круглый год … хорошо выращивать базилик рядом с томатами – он и им придаст более изящный вкус и отпугнёт своими эфирными маслами вредителей … ——————————————————— . . . . . #базилик #пряныетравы #базиликвкусно #вкуснаяеда #нагрядке #моядача #длядачников #вогороде #растения #секретысадовода #огороднаяжизнь #veis_базилик #полезнаязелень

A post shared by ДОМ / САД / ОГОРОД / ЛАЙФХАКИ (@veis_home) on

Корисні властивості базиліка

Склад базиліка обох видів практично однаковий. Рослина багата на вітаміни А, С і К, останній особливо важливий для підтримки функції згортання крові і відіграє велику роль в обміні речовин сполучних тканин. Базилік допомагає зміцнити імунну систему, протистояти мікробам і грибків, стимулює травлення, знищує гельмінтів.

Базилік здатний впоратися практично з усіма захворюваннями, що виникають в ротовій порожнині. Свіже листя, якщо їх пожувати, знищують до 100% бактерій в роті, освіжають подих, лікують мигдалини, надають в’яжучу дію на ясна, перешкоджають розвитку пародонтозу.

І фіолетовий, і зелений базилік – афродизіак, причому для обох статей. Обов’язково замовте в меню романтичного вечора кілька страв з цією пряністю.

Ефірні масла і антиоксиданти, що містяться в рослині, ефективно борються з вільними радикалами, тому базилік – хороший помічник у продовженні молодості.

Але все-таки головна відмінність є! Вчені вважають, що фіолетовий базилік корисніше для здоров’я. Своїм насиченим кольором він зобов’язаний високому вмісту антиоксидантів – антоціанів. Пурпурні листя при регулярному вживанні захищають клітини організму від раку.

View this post on Instagram

Радуюсь своему зелёному базилику 🌱 Обязательно приготовлю из него Песто. В моей молодости эту траву у нас не выращивали. Но вот, прошло всего несколько понедельников и как изменился мир! 🙊 . Подробный рассказ о том, как приготовить Песто из зелёного базилика есть на сайте «Мамина печка» ➡️ Список рецептов ➡️ Соусы . Пройти на сайт можно по активной ссылке вверху аккаунта @maminapechka

A post shared by Olga Proskurnina (@maminapechka) on

Базилік – пряність з насиченим ароматом і сильним лікувальним ефектом. Зловживати нею не варто вагітним і годуючим матерям, а також людям з діабетом і захворюваннями ЦНС.

Якщо матеріал видався тобі корисним, пошир його на сторінці у Фейсбук.

Раніше ми писали, чому не варто їсти вівсяну кашу на сніданок.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
0
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
1
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Який базилік обрати: зелений чи фіолетовий? Певна відмінність все ж є!