В наших краях базилік використовують найчастіше як ароматну добавку до страв, іноді додають в напої. Але багато господинь не знають, який базилік обрати: зелений чи фіолетовий. Чи відомо тобі, в чому, крім кольору, різниця між ними?
У світі існує сортів базиліка з властивими кожному особливостями. Але всіх їх умовно відносять до двох груп – з листям зеленого або фіолетового кольору.
Зелений базилік популярний в Європі: Італії, Франції, Греції, Болгарії. У цих країнах його повсюди додають в салати і холодні закуски і, звичайно, в випічку. Кухарі цінують рослину за прохолодний м’ятно-перцевий аромат і освіжаючий тонкий смак.
Базилік – головний інгредієнт італійського соусу песто. Зелене листя чудово поєднуються з помідорами і сиром. В гарячі страви базилік додають в самому кінці приготування, в іншому випадку він швидко втрачає свій тонкий аромат. У поєднанні з петрушкою, естрагоном, чебрецем і м’ятою базилік може стати основою запашного букета для більшості європейських страв з риби та птиці.
У фіолетового базиліка аромат більш насиченіший. Але це і робить його незамінною пряністю в стравах кавказької і азіатської кухні! Додають базилік до будь-якого м’яса, птиці, овочів, сирів. На Кавказі в продажу ви рідко зустрінете зелений базилік. Фіолетовий базилік більш придатний для додавання в гарячі страви, особливо в сушеному вигляді.
В Узбекистані та Азербайджані заварюють приголомшливо ароматний чай з базиліком, який після додавання лимонних часточок набуває ніжно-рожевий колір. Зелений базилік для цього дійства ніяк не годиться! Вживають напій обов’язково гарячим, з фруктами та солодощами.
Корисні властивості базиліка
Склад базиліка обох видів практично однаковий. Рослина багата на вітаміни А, С і К, останній особливо важливий для підтримки функції згортання крові і відіграє велику роль в обміні речовин сполучних тканин. Базилік допомагає зміцнити імунну систему, протистояти мікробам і грибків, стимулює травлення, знищує гельмінтів.
Базилік здатний впоратися практично з усіма захворюваннями, що виникають в ротовій порожнині. Свіже листя, якщо їх пожувати, знищують до 100% бактерій в роті, освіжають подих, лікують мигдалини, надають в’яжучу дію на ясна, перешкоджають розвитку пародонтозу.
І фіолетовий, і зелений базилік – афродизіак, причому для обох статей. Обов’язково замовте в меню романтичного вечора кілька страв з цією пряністю.
Ефірні масла і антиоксиданти, що містяться в рослині, ефективно борються з вільними радикалами, тому базилік – хороший помічник у продовженні молодості.
Але все-таки головна відмінність є! Вчені вважають, що фіолетовий базилік корисніше для здоров’я. Своїм насиченим кольором він зобов’язаний високому вмісту антиоксидантів – антоціанів. Пурпурні листя при регулярному вживанні захищають клітини організму від раку.
Базилік – пряність з насиченим ароматом і сильним лікувальним ефектом. Зловживати нею не варто вагітним і годуючим матерям, а також людям з діабетом і захворюваннями ЦНС.
Якщо матеріал видався тобі корисним, пошир його на сторінці у Фейсбук.
Раніше ми писали, чому не варто їсти вівсяну кашу на сніданок.
Коментар 0