Про поживну користь бананів знають навіть ті, хто далекий від занять в спортзалі і всіх цих новомодних протеїнових шейків. До речі, сюрприз: зовсім банани не фрукт, а дуже навіть ягода (з ботанічної точки зору!)
Аби витягнути з цього екзотичного плоду максимум, вживати банан потрібно правильно. І справа тут навіть не в тому, починаєш ти його чистити з «носа» чи з «хвоста» (вічна дилема).
Неважливо, з якого боку ти починаєш відкривати банан. Важливо те, що більшість з нас старанно позбуваються цих довгих волокон між шкіркою і м’якоттю.
Білуваті довгасті нитки виглядають не надто апетитно, згоден? Але відправляти їх у відро для сміття — величезна помилка. На цьому наполягають нутріціологи!
Справа в тому, що ці волокна, які, до речі, називаються флоемами (можна блиснути ерудицією під час ланчу) — провідна тканина «судин» банана. Тобто вони здійснюють весь транспорт поживних речовин, необхідних для росту плодів.
Тому саме у флоемах концентрація всіх корисних речовин значно вище, ніж у самій м’якоті. Так що викидати їх — позбавляти себе цінного джерела калію, клітковини, вітаміну А і вітаміну В6.
А ще флоеми дозволять визначити, наскільки банан зрілий. У зелених плодів волокна слабко виражені і ледь-ледь відокремлюються. А ось нитки зрілого банана легко виявити і зняти. Та чи будеш ти робити це далі, знаючи правду?
Грубо кажучи, більшість з нас же їсть грушу чи яблуку зі шкіркою, і нічого страшного. З таким же успіхом ми могли би вживати банан разом з шкіркою та цими білими волокнами. Єдина причина, чому ми так не робимо, — це надто несмачно.
Вражений інформацією? Поділись з друзями!
Коментар 0