Як вибрати хурму, або Чим солодкий «корольок» відрізняється від інших різновидів


Зима — ідеальний час ласувати не лише мандаринками, а й хурмою. Хоча багато хто не дуже полюбляє цей фрукт — банально через те що він «в’яже рот», а декому нагадує привіт із СССР. До речі, латинською хурма звучить як Diospyros, що перекладається як «їжа богів».

Ми звикли вживати плоди хурми в свіжому вигляді, але вони також широко використовуються для приготування джемів, варення, відмінних салатів і соусів, оригінальної випічки, незвичайних оладок, неймовірно смачних десертів і напоїв.

Однак за усім розмаїттям хурми на полицях магазинів ми часто губимося, не знаючи, чим відрізняється «Шарон» від «Королька», і як вибрати солодкі плоди, які не будуть в’язати рот.

Як правильно вибрати хурму

Фахівці поділяють всі сорти хурми на дві групи: константні та такі, чиї характеристики варіюються в залежності від умов. З константними сортами зрозуміло – вони завжди мають незмінні характеристики, а властивості останніх залежать від того, в яких умовах вони утворилися.

Плоди, що утворилися без запліднення і не містять насіння, не змінюють колір м’якоті при достиганні, а терпкість втрачають тільки після остаточного дозрівання в холодильнику, коли їхня м’якіть набуває желеподібної консистенції.

Плоди тих же сортів, але ті, що утворилися після запилення і мають насіння, вже на дереві мають солодку м’якіть і велика кількість кісточок, а колір їх м’якоті темніє, аж до темно-коричневого. До цієї групи належить група Королькова, або хурма шоколадних сортів, таких як «хіакуме» і «зенджи-мару».

Хурма звичайна

Класична, відома всім хурма як правило має терпкий смак і повністю дозріває тільки в морозильній камері.

За формою вона буває і сферичною, і плоскою, а іноді може нагадувати жолудь. Жовто-помаранчевий відтінок відрізняє звичайну хурму від «Королька» або «Шарона».

«Корольок»
З вживанням терміна «корольок» пов’язана певна плутанина. Зазвичай під цим терміном мають на увазі групу сортів хурми темно-оранжевого кольору з солодкою і не в’язкою коричневою м’якоттю.

Слід зазначити, що чим більше зернин в таких плодах – тим вони смачніші. До найпопулярніших сортів цієї групи можна віднести «хіакуме», «зенджи-мару», «Гейтлі».

Характерні ознаки хурми «корольок» – солодкість, прекрасний смак, наявність кісточок, темна м’якіть і зовнішня відмінність у вигляді кільцевих темних тріщин на верхівці. Вона цінується за те, що не в’яже рот навіть коли недостигла.

Таким чином, неповторному смаку «Королька» ми зобов’язані бджолам. Якщо таїнство запилення не відбулося, розвивається плід, який можна назвати «просто хурмою». Він не має кісточок і в’яже, поки не дозріє і не стане м’яким.

«Шарон»

Хурма «Шарон» – це гібрид, отриманий ізраїльськими селекціонерами і названий на честь долини Шарон. Плоди у цього сорту мають вогненно-помаранчевий колір, а їхній смак схожий на суміш айви, хурми, абрикоса та яблука.


Основна відмінність «Шарона» – невелика терпкість плодів навіть в недостиглому вигляді. У цього сорту витончений і делікатний смак, який припав до вподоби багатьом шанувальникам фрукта. На відміну від інших сортів, цей не містить кісточок.

Азербайджанська хурма «Шарон» має гострі кінчики, а іспанська «Шарон» – гладкої форми з продавленими хрестиками на кінці.

Щоб вибрати достиглу хурму, зверни увагу на її колір. Він повинен бути від яскраво-оранжевого до темно-коричневого (залежно від сорту) з сухими коричневими листочками. Слід звертати увагу і на коричневі смужки на шкірці плодів. Чим більше смужок, тим солодше фрукт. При цьому плід повинен бути напівпрозорим.

Який би сорт хурми ти не вибрав, пам’ятай, що він може принести твоєму організму чималу користь. Головне, дотримуватися простих рекомендацій, що стосуються вживання цього дару природи.

Якщо є схильність до захворювань шлунково-кишкового тракту, то без наслідків для здоров’я можна з’їдати не більше одного плоду в день. Крім того, не варто запивати хурму молочними продуктами.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
6
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
0
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Як вибрати хурму, або Чим солодкий «корольок» відрізняється від інших різновидів