Напередодні світлого свята Великодня потрібно бути готовим до випікання святкових пасок. Якщо до цього моменту у вас не завжди виходило спекти смачний паску або ви ще не розумієте, чому у бабусі виходять паски смачніше, то настав час розкрити деякі таємниці.
Як правильно пекти паски
Ми розкажемо про нюанси, з якими технологія приготування пасок стає досконалою і доступною для кожної господині. Деякі нюанси ви, мабуть, добре знали, а от деякі фішки ви можете почути вперше.
- За традицією паски печуть у Чистий четвер або в суботу перед Великоднем. Перед приготуванням священного хліба потрібно прибрати оселю і позбутися від тяжких думок. Під час замішування тіста можна поспішати і лаятися. Потрібно зосередитися на чомусь хорошому.
- Духовку потрібно розігріти заздалегідь. Дріжджове тісто не любить протягів і холоду, тому краще не тримати двері і вікна навстіж.
- Щоб паски вдалися на славу, рекомендується використовувати живі дріжджі. Так тісто буде більш пишним і м’яким.
- Потрібно підготувати всі необхідні продукти для приготування пасок заздалегідь. Інгредієнти для тіста повинні бути кімнатної температури.
- Обов’язково слід просівати борошно і краще кілька разів. Так ми переконаємось, що в тісті немає ніяких сторонніх смітинок, до того ж це дозволить паскам збагатитися киснем, і вони обов’язково піднімуться при випіканні.
- Найкраще купувати для пасок домашні яйця. Ідеально, якщо жовток буде насиченого оранжевого кольору.
- Бабусям були недоступні додатки, вони, по правді кажучи, тоді і не потрібні були. Але сьогодні можна додати сухофрукти, ваніль, мускатний горіх, від цього паски стануть тільки краще.
- Щоб опара швидше піднялася, накрийте її вологим рушником, помістіть миску з тістом в теплу воду або в злегка розігріту духову шафу.
- Додайте в паски не тільки родзинки, натріть туди цедру апельсина і цукати.
- Які б спеціальні пристосування не були на твоїй кухні, замішуйте тісто руками. Робити це потрібно більше 15 хвилин, поки воно з легкістю не відставатиме від рук.
- Підготуйте форми для випікання пасок заздалегідь. Застеліть їх пергаментом або змастіть вершковим маслом.
- Розділіть готове тісто на кілька частин. Потрібно заповнити тестом на третину. Не ставте тісто випікатися відразу. Дочекайтеся, поки воно підніметься в два рази, потім випікайте.
- Наберіть води в деко і поставте його в нижню частину духовки. Так святковий хліб буде ще м’якше. Не відкривайте духовку під час випікання, інакше тісто може впасти.
- Щоб шапочка паски піднялася рівномірно, вставте в центр сирого тіста дерев’яну шпажку.
- Якщо шапочки пасок вже підрум’янились, але в середині тісто не пропеклося, змастіть фольгу вершковим маслом, накрийте паски і поставте випікатися ще на кілька хвилин.
- Глазур готуйте не з цукру, а з цукрової пудри і охолоджених білків з додаванням лимонного соку. Так глазур не буде засолодкою і швидше загусне.
- Покривати паски глазур’ю потрібно тільки тоді, коли вони повністю охолонуть. Якщо поспішити, то глазур потріскається.
- Замість штучних харчових барвників можна використовувати натуральні. Щоб глазур зробити рожевою, додайте в неї буряковий сік, а ще можна використовувати сік петрушки для додання глазурі ніжно-зеленого кольору.
- Замість магазинної посипки використовуйте сухофрукти, щоб прикрасити шапочку паски. Можна також взяти горіхи або марципанові фігурки.
- Якщо паски випікалися правильно, то вони не зачерствіють на наступний день. Якщо ви переживаєте, то загорніть їх у пергамент після того, як охолонуть.
Тепер є всі шанси спекти найсмачніші паски, які тільки доводилось приготувати. Не бійтесь, що не вийде, головне – все робити в гарному настрої і зі світлими думками.
Приготування пасок в домашніх умовах зближує всю сім’ю і робить святкування Пасхи не просто звичною рутиною, а осмисленим заходом.
Раніше ми розповідали, як пекти паски в паперових формах.
А також давали рецепт паски панетонне.
Коментар 0