Вірменьска хапама — наша улюблена страва з запеченого гарбуза


Традиційна вірменська хапама — це гарбуз, начинений рисом, сухофруктами, горіхами і медом. З незапам’ятних часів вона була обов’язковою стравою вірменських святкових столів, люди так її любили, що навіть склали про неї пісню.

До сих пір цю страву готують на Новий рік, Великдень, весілля і дні народження, урочисто виносять до столу і співають: «Хей, джан хапама, смачна і ароматна. Хей, джан, хапама, з медом всередині хапама».

Вірменьска хапама

За давніх часів існувало кілька варіантів приготування хапами. Наприклад, начинку готували і з пшениці, м’яса і свіжих фруктів. Однак найбільш поширений рецепт — з рисом, сухофруктами, горіхами і медом.

Інгредієнти

  • 1 гарбуз
  • 100 г рису
  • 0,5 ст. кураги
  • 0,3 ст. чорносливу
  • 0,5 ст. родзинок
  • 0,5 ст. волоських горіхів
  • 1 ч. л. кориці
  • 6 ст. л. меду
  • 100 г вершкового масла

Приготування

  • Гарбуз помити і зрізати по колу верхівку, звертаючи увагу на симетричність.

  • Ложкою звільнити гарбуз від м’якоті і насіння. Насіння можна не викидати, щоб пізніше посмажити.
  • Покрити стінки гарбуза 2 ложками меду.
  • Зварити рис, але не до повної готовності, щоб він дотушився всередині гарбуза.
  • Перекладаємо рис в окрему миску і додаємо до нього масло (невеликий шматочок варто залишити, щоб змастити гарбуз зовні). Чекаємо, щоб масло розтануло, потім додаємо курагу, чорнослив, родзинки, волоські горіхи, корицю.

  • Далі слід наповнити гарбуз сумішшю рису і сухофруктів. Накрити «кришкою», змастити зовні маслом (це дасть гарбузові апетитну кірочку) і відправити в духовку, розігріту до 220 градусів на 1 годину.
  • Про готовність гарбуза дізнаємось, рушивши його пальцем. Він повинен бути м’яким, а від пальця повинен залишатися відбиток.
  • Хапама готова. Дай гарбузові охолонути перед розрізанням. Розрізати її вздовж ребер, щоб зробити приголомшливе враження розкритої квітки, при цьому кожному дістанеться одна скибочка страви.
  • Порада редакції: для повноти картинипід час їжі варто ввімкнути та слухати пісню «Гей, джан, хапама». Смачного!

    Твоє враження від прочитаного

    Злий Злий
    0
    Злий
    Мило Мило
    0
    Мило
    Фігня Фігня
    0
    Фігня
    Химерний Химерний
    0
    Химерний
    Подобається Подобається
    6
    Подобається
    О боже О боже
    0
    О боже
    Круто Круто
    0
    Круто
    Що за! Що за!
    0
    Що за!

    Коментар 0

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Вірменьска хапама — наша улюблена страва з запеченого гарбуза