Холодний суп таратор: рецепт від Євгена Клопотенка


Влітку немає нічого краще, ніж холодний суп. Всі, хто був у Греції або на грецькій частині Кіпра, знають про традиційний соус дзадзикі. Так ось, таратор — це, по суті, той самий соус дзадзикі на йогуртовій основі, тільки трохи рідший та дещо модифікований. Особливо популярний таратор в Болгарії та Македонії.

Відомий український кулінарний блогер та ресторатор Євген Клопотенко цікавиться кухнею різних народів світу, а потім вживлює цікаві рецепти в український контекст, виходячи з наших продуктів та смакових вподобань.

View this post on Instagram

Подивіться на стіл. Там є дві білі плями. Біла пляма побільше – холодний суп таратор. Його придумали болгари, і то така красива та смачна отвєточка окрошці. Біла пляма поменше – крутезний соус дзадзикі з Греції, який зробить ваше життя кращим. Обидві ці плями до біса схожі за способом приготування, але тупо різні. Знаєте, як близнюки, що мають спільні риси обличчя, але за поведінкою начебто й не родичі. Он, подивіться і знайдіть 5 відмінностей. Соус дзадзикі: йогурт, тертий огірок, кріп, сік лимону, часник, сіль та перець. Суп таратор: йогурт, тертий огірок, кріп, сік лимону, часник, сильногазована вода, оливкова олія, волоські горіхи, лід, зелена цибуля, сіль та перець. Можливо, вашому мозку зараз складно прийняти цю інфу, бо ви не уявляли йогурт у такій ролі. Але траст мі: ви маєте це приготувати та спробувати. І то не пропозиція, а ваша нова задача. Тільки, прошу вас, не налажайте з вибором йогурту, бо від нього залежить абсолютно все. Він тут ключовий гравець. Тому шукайте той йогурт, що має класний склад та щільну структуру. Або просто візьміть приклад з мене та заюзайте білий густий йогурт від @molokiya. Він ідеальний по всім параметрам. По-перше, без цукру, стабілізаторів та крохмалю. По-друге, це більше, ніж йогурт, бо має глибокий молочний смак, що заспокоює душу. Поради. Соус їжте з усім, що бачите, мій топчик – це дзадзикі + курка. Густину супу регулюйте самі, а ще додайте туди, як я, трохи меду з анісом (якщо що, у мене в профілі є посилання на відеорецепт). Цьом.

A post shared by Ievgen Klopotenko (@klopotenko) on

Рецепт таратора від Євгена Клопотенка

Інгредієнти

  • 3-4 огірка середнього розміру
  • 200 г білого йогурту
  • 1 стакан мінеральної води (200-250 мл)
  • 1 зубчик часнику (за бажанням)
  • 5-6 гілочок кропу
  • 3-5 пір’їнок зеленої цибулі
  • 1 шт. лимон (сік і цедра)
  • 2 ст. л. оливкового масла
  • 1 жменя волоських горіхів (100 г)
  • 1 зірочка анісу (бадьян)
  • 2 ст. л. рідкого меду
  • сіль (за смаком)
  • перець (за смаком)

Приготування:

1. Огірок – це основа цього супу. Ретельно вимийте 3-4 огірка і обріжте «хвостики» з двох сторін. Половину огірків натріть на великій тертці.

2. Другу половину наріжте дрібними кубиками 0,3-0,5 см. Так структура супу стане цікавою. Об’єднайте огірки в одній мисці.

View this post on Instagram

Хочеться обмазатися полуницею та притрусити зверху якоюсь зеленню, кабачки покласти на очі типу це патчі, а з молодою капустою спати в обнімку. Бо вони всі зараз ухххх. Такі класні, що кортить на ринку розігнатися та пірнути у ці прилавки з сезонними дарами. А потім доплисти додому, закритися на кухні та витворяти смачні ділішкі. ⠀ З полуниць зготую салат. Бо вони скоро помашуть своїми хвостиками та зникнуть з нашого життя. Тому я візьму фенхель, наріжу, кину до нього слайси полуничок, збризну оливковою олією, додам сіль, перець, бальзамік чи лимонний сік та буду муркотіти від задоволення. ⠀ Кружельця кабачків я посмажу у клярі, посиплю горішками, перцем чилі, м'ятою та додам зверху трохи йогурту, щоб ващє. ⠀ Молоду капусту розріжу на дві частини, обсмажу на грилі, щоб були сексі смужечки, поллю її томатом та посиплю креветками, зернами фенхелю та ще деякими ніштячками. ⠀ Шпинат просто обсмажу на оливковій олії з часником та лимонним соком. ⠀ І буде мені смачно. А якщо ви послухаєтеся мене та зготуєте це все, то вам теж буде смачно. Рецепти я залишив за посиланням у профілі. Цьом.

A post shared by Ievgen Klopotenko (@klopotenko) on

3. У каструлю налийте 1 ст. л. меду і помістіть до нього зірочку анісу. Добре прогрійте каструльку з медом, щоб аніс віддав свої аромати меду.

4.Зніміть каструльку з вогню і стабілізуйте температуру ще однією столовою ложкою меду, щоб припинити його подальше нагрівання. Витягніть аніс і полийте цим ароматним медом огірки, акуратно їх перемішайте.

5. Дуже дрібно порубати 1 зубчик часнику і додати в миску разом з цедрою лимона і лимонним соком за смаком.

6. Дрібно порубати 3-5 пір’їнок зеленої цибулі і зелень 5-6 гілочок кропу. З’єднайте їх з огірками.

7. Горіхи (100 г) подрібніть ножем, додайте до супу і знову перемішайте.

8. Тепер додайте 200 г білого густого йогурту. Акуратно перемішайте, доведіть смак сіллю і перцем.

9. Влийте в суп 1 стакан мінеральної води і додайте 2 ст. л. оливкового олії, так суп буде більш насиченим. Можна використовувати і соняшникову олію.

10. Поставте таратор в холодильник на 2-3 години, щоб він настоявся і охолов або подавайте цей суп відразу ж, додавши в тарілки кубики льоду.

P. S. Мед та аніс можна не додавати – це авторське бачення таратора Євгеном Клопотенком.

Холодний літ суп таратор готується дуже швидко, буквально 20 хвилин. Але яка ж від нього насолода, від цього балкансько-грецького супу з українською родзинкою.

Джерело: YouTube

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
1
Подобається
О боже О боже
1
О боже
Круто Круто
1
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Холодний суп таратор: рецепт від Євгена Клопотенка