«Секретна паска» від Дарії Цвек: рецепт, який заходить на ура


Колись, у радянські часи, Дарію Цвек називали «чарівницею кулінарії» і «художником кулінарного жанру». Будучи впевненою у власних силах і здібностях, вона частенько казала про себе: «Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу». Випічка у неї і справді чудова, повітряна, пишна.

Сьогодні редакція Популярне публікує рецепт класичної паски від Дарії Цвек, або, як вона її називала «секретна паска».

Жінки колись дотримувалися особливої традиції при замісі тіста. У той час не смів ніхто прийти до хати, бо тісто могло не вдатися. Господиня молилася при замісі і на замішаному тісті долонею робила знак хреста. Перед замісом борошно повинно бути загрітим біля печі, його два рази просівали. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. Усе робила тільки з молитвою.

Рецепт паски від Дарії Цвек

Інгредієнти

  • 1 кг борошна
  • 400 г молока
  • 10 жовтків
  • 100 г мокрих дріжджів
  • 200 г масла або маргарину
  • 300 г цукру
  • 100 г родзинок
  • 1/2 ч. лож. солі
  • потерта цедра з 1 лимона.

Приготування:

1. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

2. Після того, як суміш підросте — додати решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!

3. Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі.

4. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.

З такої порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Велика кулінарна мольфарка Дарія Цвек звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, то паска буде тугоою, якщо менше, то паска опаде.

Порада редакції: жир потрібно додавати обов’язково наприкінці!

Нагадаємо, раніше ми писали рецепт смачної здобної паски краффін.

А також ділились рецептом олександрійського тіста для пасочок.

Також ми розповідали, як зробити гонорову пальму із цибулі.

І ділились ідеями, як красиво задекорувати яйця на Великдень.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
10
Злий
Мило Мило
51
Мило
Фігня Фігня
10
Фігня
Химерний Химерний
12
Химерний
Подобається Подобається
393
Подобається
О боже О боже
5
О боже
Круто Круто
66
Круто
Що за! Що за!
20
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«Секретна паска» від Дарії Цвек: рецепт, який заходить на ура