fbpx

«Секретна паска» від Дарії Цвек: рецепт, який заходить на ура


Колись, у радянські часи, Дарію Цвек називали «чарівницею кулінарії» і «художником кулінарного жанру». Будучи впевненою у власних силах і здібностях, вона частенько казала про себе: «Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу». Випічка у неї і справді чудова, повітряна, пишна.

Сьогодні редакція Популярне публікує рецепт класичної паски від Дарії Цвек, або, як вона її називала «секретна паска».

Жінки колись дотримувалися особливої традиції при замісі тіста. У той час не смів ніхто прийти до хати, бо тісто могло не вдатися. Господиня молилася при замісі, і на замішаному тісті долонею робила знак хреста. Перед замісом борошно повинно бути загрітим біля печі, його два рази просівали. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. Усерроьбила тільки з молитвою.

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна
  • 400 г молока
  • 10 жовтків
  • 100 г мокрих дріжджів
  • 200 г масла або маргарину
  • 300 г цукру
  • 100 г родзинок
  • 1/2 ч. лож. солі
  • потерта цедра з 1 лимона.

Приготування:

1. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

2. Після того, як суміш підросте — додати решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!

3. Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі.

4. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.

З такої порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Велика кулінарна мольфарка Дарія Цвек звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, то паска буде тугоою, якщо менше, то паска опаде.

Порада редакції: жир потрібно додавати обов’язково наприкінці!

Нагадаємо, раніше ми писали рецепт смачної здобної паски краффін.

А також ділились рецептом олександрійського тіста для пасочок.

Також ми розповідали, як зробити гонорову пальму із цибулі.

І ділились ідеями, як красиво задекорувати яйця на Великдень.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
1
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
8
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
2
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 1

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«Секретна паска» від Дарії Цвек: рецепт, який заходить на ура