Паска по-запорізьки: традиційний перевірений рецепт


Як відомо, у кожної господині свій рецепт паски, і часто він передається з покоління у покоління. Сьогодні розкажемо, як спекти традиційну паску по-запорізьки.

Такі пасочки можуть простояти у свіжому вигляді цілий тиждень, і їм нічого не буде. Не рецепт, а справжній скарб!

Інгредієнти для опари

  • 250 мл теплого молока
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. борошна
  • 30 г пресованих дріжджів

Інредієнти для тіста

  • 6 яєць
  • 10 ст. л. цукру
  • 1 п. ванільного цукру
  • 7 ст. борошна
  • 200 мл олії
  • 3 ст. л. домашньої сметани
  • 150-200 г родзинок (можна менше, якщо здається, що багато)
  • сіль за смаком

Для глазурі:

  • 1 ст. л. желатину
  • 6 ст. л. води
  • 1 ст. цукру

Приготування:

1. Спочатку додай в тепле молоко цукор, дріжджі (їх потрібно розкришити) і борошно. Добре перемішай, залиш підходити. У зручній ємності збий яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю, додай олію (150 мл) і сметану.

2. Просій борошно раз або два, поступово змішай з опарою, заміси тісто. Тісто має бути липким. Додай в нього олію, що залишилася, щоб воно не так прилипало до рук. Став готове тісто в тепле місце на 2-3 години, за цей час воно відмінно підніметься. Під час цього його треба обім’яти разів зо два.

3. Залий родзинки окропом на п’ять хвилин, потім злий воду. Висуши їх на рушнику (паперовий теж відмінно підійде), можна додати дрібку борошна. На змащену олією поверхню викладай тісто, зверху родзинки. Акуратно заміси, щоб вони рівномірно розійшлись по тісту.

4. Підготуй форми для випічки. Один із старих перевірених способів – змастити їх смальцем, як робили наші бабусі. Розклади тісто по формам і накрий рушником. Нехай постоять ще хвилин сорок. Відправляй паски в добре розігріту духовку (170 градусів за Цельсієм), але не поспішай закривати заслонку – потримай відкритою дві-три хвилини. Час приготування паски залежить від його розміру, готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою.

5. Готові паски поклади на бік: в такому положенні вони повинні знаходитися приблизно три хвилини. Потім дістань їх з форм і залиш до повного охолодження.

6.Готуємо глазур. Насип в тарілку желатин і залий його двома столовими ложками холодної води. Поки він набухає, в невелику каструльку насип склянку цукру і додай 4 столових ложки води. Став на повільний вогонь. Коли цукор повністю розчиниться, прибери каструльку з вогню, додай желатин і збивай міксером 2-3 хвилини. Маса одразу стане білою.

7. З глазур’ю працюй швидко, оскільки вона миттєво холоне і сохне. Вмочуй паски шапочкою вниз прямо в глазур, потім використовуй посипку, яка найбільше подобається. Зазвичай така глазур добре тримається, не сиплеться під час нарізання, не липне і не тріскається.

Традиційна паска по-запорізьки готова! Бажаємо вам смачного. Поарда від редакції: можете залучити діток в процес приготування глазурі та розмащування нею пасок — вони це дуже люблять.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
0
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
1
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Паска по-запорізьки: традиційний перевірений рецепт