Маргарин VS масло у випічці: що обрати?


Що краще підходить для випічки — маргарин чи масло? Таким питанням, думаємо, задавалась хоч раз в житті кожна господиня. Адже обидва продукти мають свої недоліки та переваги, обидва активно застосовуються у випічці.

Наша редакція розповість, якому продукту краще віддати перевагу в кожному конкретному випадку.

Маргарин чи масло для випічки

Склад продукту
Масло — продукт тваринного походження, який роблять з вершків (ті, в свою чергу, отримують з цільного коров’ячого молока). Вершки збивають до тих пір, поки маса не досягне твердої консистенції.

За ДСТУ 4399:2005 вершкове масло містить не менше 72,5% (в деяких видах 80% або 82,5%) жирів. Більше половини з них становлять насичені жирні кислоти.

Зовні схожий на масло, маргарин проте має зовсім інше походження. Його готують з рослинної олії шляхом гідрогенізації (додавання водню). В результаті виходить тверда маса, що нагадує масло.

Згідно ДСТУ 4445:2005 “Спреди та суміші жирові” до складу маргарину також входить питна вода, можуть бути присутніми крохмаль і какао-порошок, ароматизатори і емульгатори, барвники і консерванти, кислоти (наприклад, лимонна) і вітаміни.

Вплив на здоров’я
Вершкове масло багате насиченими жирами тваринного походження. Вони підвищують рівень холестерину, а це може бути небажаним для людей з факторами ризику: куріння, зайва вага, постійні стреси, випадки атеросклерозу в сім’ї.

Маргарин на відміну від вершкового масла не містить холестерину. Але є і зворотна сторона медалі. Він викликає побоювання через вміст трансжирів. Слід сказати, що введені в 2018 році стандарти допускають в маргарині не більш як 2% транс-ізомерів жирних кислот. Раніше допускалося не більше 20%.

Використання для випічки
Випічка з вершковим маслом виходить більш ніжною, смачною, пісочне тісто на вершковому маслі виходить більш розсипчастим, так як жирність масла набагато вище (до 80%), ніж маргарину. Для приготування кремів ідеально підходить тільки вершкове масло без запаху.

View this post on Instagram

Павлодар облысынан сары майы Табиғи. Тұзды / тұзды емес. Тапсырыс беру үшін direct немесе WhatsApp-қа 87474005939 жазыңыз. Домашнее сливочное масло с Павлодарской области в г. Нур-Султан. Сделано из домашней сметаны. Натуральное. В наличие не соленое/соленое. Для заказа пишите в директ или WhatsApp 87474005939. #домашнеемасло #сарымай #вкусноемасло #сливочноемасло #май #маслодомашнее #домашнеемаслонурсултан #домашнеемаслоастана #нурсултан #астана #sarymai #nursultan #maslo

A post shared by Домашнее масло (@maslo_sarymai) on

Запах маргарину може і не такий виражений, але у випічці він багатьом не подобається. Зате приготоване на маргарині тісто швидше піднімається, готові вироби довше зберігають пишність.

Краще на маргарині виходить і листкове тісто. Це можна пояснити тим, що температура плавлення вершкового масла нижча і воно розтане завчасно.

Вершкове масло VS олія та маргарин
Можна провести експеримент і приготувати з готової суміші два однакових бісквіта. Один з додаванням молока і вершкового масла. Другий — з водою і олією.

Різниця помітна вже на етапі приготування. Суміш з водою та олією вийшла рідшою і рівною. Тісто з молоком і маслом вийшло більш щільним, і його треба було додатково вирівнювати.

Хоч верх тіста з маслом і нерівний, при випіканні торт піднявся більш рівномірно. Готовий бісквіт вийшов досить однорідного золотистого кольору і з щільною текстурою.

Бісквіт з олією сильніше піднявся по центру. Після розрізання виявилося, що текстура у нього більш пориста з великими бульбашками повітря.

Отже, невеличкий вердикт: олію цілком можна застосовувати замість вершкового людям з підвищеним рівнем холестерину для смаку, задля економії або з якоїсь іншої причини.
Що до маргарину, то краще використовувати його лише в тому випадку, якщо в рецепті він спеціально згадується. В іншому випадку це може привести до розповзання і підгоряння тіста. Варто також вибирати спеціальний маргарин «для випічки» (зазвичай ця позначка присутня на упаковці).

Раніше ми ділились рецептом найкращого тіста для бісквіту.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
1
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
1
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Маргарин VS масло у випічці: що обрати?