«Балабушки» — легендарне київське сухе варення (рецепт просили навіть французи)


Чи знали ви, що варення може бути сухим? Саме сухе варення від київського підприємця Миколи Балабухи прославилося настільки, що стало популярним не тільки в Російській імперії, а й в країнах Європи.

Гості з Парижа, Відня, Італії (представники знатних родин) по шляху до царського двору спеціально заїжджали до Києва, щоб купити ці солодощі.

У 1834 році підприємливий автор солодощів купив на Подолі маєток з садом. У нежитлових будинках на прилеглій території він облаштував цехи варення. У своєму ж будинку, що виходив на багатолюдну Андріївську вулицю, він організував фірмовий магазин солодощів.

З приходом більшовиків приватний бізнес сімейства Балабух був ліквідований, а рецепт київського сухого варення з часом (і унаслідок великих потрясінь) незаслужено забутий.

Київське сухе варення

Інгредієнти

  • ягоди 2,5 кг
  • цукор 1,25 кг
  • вода 2 л

Приготування

Ягоди переберіть, видаліть черешки, промийте. У вишень і черешень видаліть кісточки.

Ягоди перекладіть в глибокий таз, засипте цукром, залиште на годину, щоб пустили сік.

Через годину вміст миски відкиньте на сито. В ягідний сироп влийте воду, доведіть до кипіння, варіть 5-7 хвилин, знімаючи шумівкою пінкою.

Ягоди залийте гарячим сиропом, залиште на 3-4 години. Знову злийте сироп і знову-таки доведіть до кипіння. Залийте гарячим сиропом ягоди і знову почекайте 3 години. Повторіть процедуру ще 2 рази, щоб ягоди як слід просочилися сиропом.

Востаннє злийте сироп, ягоди в один шар викладіть на деко, застелене пергаментом, і відправте на 5-6 годин в духовку сушитися при 40-50 градусах. Сушити можна і на сонці, прикривши марлею, і в спеціальній сушарці. Висушені ягідки обваляйте в цукрі.

Сухе варення — класні ласощідля дітей, відмінна начинка для пирогів, оригінальна прикраса для тортів. З 2,5 кг ягід виходить приблизно 1,75 кг сухого варення.

Приємного чаювання і не забудьте поділитися рецептом ласощів з друзями.

Раніше ми публікували рецепт смачного високого губчатого бісквіта.

А також говорили про те, як приготувати гарбузовий чізкейк.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
1
Подобається
О боже О боже
2
О боже
Круто Круто
0
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«Балабушки» — легендарне київське сухе варення (рецепт просили навіть французи)