Чи знали ви, що варення може бути сухим? Саме сухе варення від київського підприємця Миколи Балабухи прославилося настільки, що стало популярним не тільки в Російській імперії, а й в країнах Європи.
Гості з Парижа, Відня, Італії (представники знатних родин) по шляху до царського двору спеціально заїжджали до Києва, щоб купити ці солодощі.
У 1834 році підприємливий автор солодощів купив на Подолі маєток з садом. У нежитлових будинках на прилеглій території він облаштував цехи варення. У своєму ж будинку, що виходив на багатолюдну Андріївську вулицю, він організував фірмовий магазин солодощів.
З приходом більшовиків приватний бізнес сімейства Балабух був ліквідований, а рецепт київського сухого варення з часом (і унаслідок великих потрясінь) незаслужено забутий.
Київське сухе варення
Інгредієнти
- ягоди 2,5 кг
- цукор 1,25 кг
- вода 2 л
Приготування
Ягоди переберіть, видаліть черешки, промийте. У вишень і черешень видаліть кісточки.
Ягоди перекладіть в глибокий таз, засипте цукром, залиште на годину, щоб пустили сік.
Через годину вміст миски відкиньте на сито. В ягідний сироп влийте воду, доведіть до кипіння, варіть 5-7 хвилин, знімаючи шумівкою пінкою.
Ягоди залийте гарячим сиропом, залиште на 3-4 години. Знову злийте сироп і знову-таки доведіть до кипіння. Залийте гарячим сиропом ягоди і знову почекайте 3 години. Повторіть процедуру ще 2 рази, щоб ягоди як слід просочилися сиропом.
Востаннє злийте сироп, ягоди в один шар викладіть на деко, застелене пергаментом, і відправте на 5-6 годин в духовку сушитися при 40-50 градусах. Сушити можна і на сонці, прикривши марлею, і в спеціальній сушарці. Висушені ягідки обваляйте в цукрі.
Сухе варення — класні ласощідля дітей, відмінна начинка для пирогів, оригінальна прикраса для тортів. З 2,5 кг ягід виходить приблизно 1,75 кг сухого варення.
Приємного чаювання і не забудьте поділитися рецептом ласощів з друзями.
Раніше ми публікували рецепт смачного високого губчатого бісквіта.
А також говорили про те, як приготувати гарбузовий чізкейк.
Коментар 0