Ми в редакції впевнені, що вправні господині навіть зі звичайних продуктів творять на кухні справжні чудеса. Часто так трапляється, що знайомі і звичайні речі відкриваються для нас абсолютно з іншого боку.
Це ж стосується і використання крохмалю в кулінарії, про який ми детально розповімо у статті. Приготуйтеся дивуватися — деяку інформацію точно почуєте вперше.
Крохмаль в кулінарії
Потрібно почати з того, що в кулінарії існує як мінімум три види популярних крохмалів: картопляний, кукурудзяний і рисовий.
Перший найчастіше використовують в приготуванні соусів, котлет і других страв, а ось два інших краще підходять для створення м’яких десертів і солодощів.
Кисіль — смак дитинства
Найпоширенішим способом використання крохмалю вважають приготування киселю. Ця страва невигадлива, вимагає мінімуму інгредієнтів і зусиль, але саме завдяки крохмалю знайшла своє визнання. М’яка консистенція і насичений фруктово-ягідний смак зробили напій улюбленцем всіх поколінь.
М’ясна підлива стане ще смачніше
Кілька ложок крохмалю прийнято додавати в м’ясну підливу, щоб відрегулювати її консистенцію. За тим же принципом його використовують в соусах, тільки розводять порошок маслом, а не водою. Адже одна з головних функцій крохмалю — загущення і склеювання.
Пишний бісквіт
Якщо всього 10% загальної маси борошна замінити крохмалем, можна отримати пишний бісквіт і не паритись про невдалий торт. Така зміна в інгредієнтах дозволить зробити структуру випічки повітряної, м’якою і рихлою, а також уникнути борошнистого присмаку.
Панірування з крохмалем
Китайська національна кухня подарувала нам традицію панірувати м’ясо в крохмалі зі спеціями. Завдяки йому скоринка виходить тонкою, хрусткою і при цьому зберігається соковитість продукту, що особливо важливо при приготуванні курячого філе.
Рятівник фаршу
Забули, що яєць немає, а фарш на котлети вже готовий? Не біда — використовуйте крохмаль: всього 2 ст. л. повноцінно замінять одне куряче яйце. Якщо і крохмалю немає, натріть на тертці сиру картоплю і підмішайте в м’ясо.
Крохмаль у млинцях
В млинці крохмаль додають для того, щоб зробити тісто максимально еластичним. Введення його в склад дозволить смажити дуже тонкі млинці — лише з борошном домогтися такого ефекту вам не вдасться. Але будьте обережні — додавайте крохмаль порційно і ретельно перемішуйте, щоб уникнути утворення грудочок.
Пиріжечки з вишнею без мороки
Більше не відмовляйте собі в задоволенні приготувати пиріжки з вишнею або рідким джемом, адже вам на допомогу поспішає крохмаль. Додайте кілька ложок в начинку і побачите, як швидко піде зайва волога. Більше ніякого підгорілого соку на деку.
Крохмаль для східних солодощів
За допомогою крохмалю можна приготувати простий східний десерт – рахат-лукум. Цей десерт знають у всьому світі і придумали безліч варіацій рецепта. Головне — правильна пропорція інгредієнтів, щоб отримати необхідну ніжну і м’яку структуру.
Чим замінити крохмаль?
Замінити крохмаль можна схожими за властивостями добавками – агар-агаром або манкою. Цей фокус не пройде тільки з киселем, хоча іноді в якості альтернативи його варять з лляним насінням або вівсяною крупою, які дають необхідну в’язкість.
Не забувайте, що за своєю природою крохмаль забирає основний смак страви. Тому варто збільшити кількість цукру або інших необхідних спецій, щоб в результаті не отримати прісний смак.
Тепер крохмаль більше ніколи не залежиться у вас на полиці — обов’язково випробуйте такі способи.
Коментар 0