fbpx

Нові відкриття: сало корисніше навіть за оливкову олію


Саме у зимовий сезон, період “буяння” грипу та інших вірусних захворювань, лікарі радять приділити особливу увагу повноцінності раціону. Зокрема, налягти на продукти, які можуть вплинути на опірність організму хворобам. Сало, як би дивно це не звучало, один з таких продуктів.

Про сало в народі ходить безліч легенд. Люди, помилково вірячи в них, або виключають його з раціону зовсім, або вельми обмежують вживання. Пропонуємо розібратись у міфах про сало та визначити для себе його користь.

Міфи про шкоду сала

Сало – чистий жир

Так, жир, але це зовсім непогано. Це речовина, без якої в організмі не проходить жодна імунна реакція. А ще жир необхідний для обміну холестерину.

Сало – суцільний холестерин
Як і в будь-якому продукті тваринного походження, у салі міститься холестерин. Причому це зовсім не чужа для організму сполука. На ній лежать важливі функції, наприклад, сало бере участь в кровотворенні і входить в основу міжклітинних мембран.

Всупереч поширеній думці, кількість холестерину в салі не така вже й велика. Порівняй: в 100 г сала міститься від 70 до 100 мг холестерину, а в яловичій печінці – від 240 до 400 мг!

Насправді важлива не кількість холестерину, а його вид (лікарі вже давно визначили, що є шкідливий і корисний), а також рівень гормонального балансу і обміну холестерину. А ось останньому якраз сприяють лінолева і арахідонова кислоти, що містяться в салі. Зрозуміло, якщо говорити про користь сала, то тільки про свіже.

Від сала товстіють
З салом, як і з будь-яким іншим продуктом, важлива міра. Калорійність його очевидна: 770 ккал на 100 грамів. Але сало належить до продуктів з так званої «довгою калорійністю», воно швидко засвоюється, розщеплюється, при цьому забезпечуючи тривале відчуття ситості.

Денна норма сала 20-80 грамів в залежності від рівня активності людини. Згадай про енергетичний баланс: з точки зору схуднення важлива не сама їжа, а її кількість!

Не можна їсти сало з хлібом
Сало і житній хліб з висівками створені одне для одного! У тандемі вони гарно впливають на травлення. Шматочок підсоленого свіжого сала з часником або цибулею на шматочку хліба – смачна профілактика грипу. А яке відчуття умиротворення виникає від пари таких бутербродів. Безумовно, це їжа не для вечірньої трапези, на вечерю краще підібрати щось легше.

На салі смажити не можна
Вчені англійського університету Де Монтфорт, спираючись на останні дослідження, заявили, що сало – більш безпечний для приготування їжі жир, ніж олія! Користь нерафінованої оливкової, кукурудзяної, соняшникової олій очевидна, але тільки якщо вони використовуються в сирому вигляді.

Під час смаження на олії в результаті окислення виділяються канцерогени, чий вплив на організм прямо пов’язаний зі збільшенням ризику онкології, хвороб серцево-судинної системи і пригнічення мозкових функцій. Ба більше, цим речовинам властиво накопичуватися в клітинах і нарощувати свій деструктивний потенціал. Тому теплову обробку при високих температурах краще проводити на щільних жирах.

Як би дивно не звучало, але кілька шматочків сала з салатом зі свіжих овочів – найкращий вибір для дієти! Ну а їсти чи не їсти сало, безумовно, – вибір кожного.

Смачного!

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
2
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
1
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нові відкриття: сало корисніше навіть за оливкову олію