Амарант — справжній скарб! Корисні властивості суперфуда, який всі сприймають за бур’ян


Амарант, щириця, бархатник, оксамитник, лисячий хвіст – яскраві суцвіття цієї рослини складно з чимось переплутати. Учені розрізняють більше 60 видів амаранту, деякі з яких більше знайомі нам як бур’яни. Але насіння, листя і олію амаранту дуже корисні.

Достеменно невідомо, чи був амарант «справжнім хлібом слов’ян» і чи справді заборонив його вирощувати Петро I, як іноді стверджують любителі конспірології. Але в Європу «хліб інків» точно потрапив тільки в середині ХVI століття на галеон іспанських конкістадорів. І спочатку використовувався як декоративна рослину. А дарма!

Насіння рослини містить до 18% білка — це більше, ніж у багатьох інших рослинних культурах. Крім того, білок амаранту легко засвоюється і багатий цілим рядом незамінних амінокислот. Тому є сенс познайомитись з суперфудом краще.

Користь амаранта

В їжу використовують насіння, листя і стебла амаранту, а також його суцвіття. Листя, за смаком схожі зі шпинатом, багаті вітаміном С, каротином, флавоноїдами та мінералами. Їх можна додавати в салати, супи, омлети і запіканки. Висушені і розмелені в порошок, вони використовуються як приправа для м’ясних і рибних страв.

Борошно з амаранту відрізняється більш збалансованим (в порівнянні з пшеничним) складом. Тому є сенс додавати в хліб. За розрахунками вчених, це дозволяє скоротити в 1,5-2 рази дефіцит незамінних амінокислот. Найкраще купувати амарантове борошно у перевірених місцях, як-от бакалія на сайті магазина EcoForYou

У салатах листя і зерна амаранту добре поєднуються з зеленою цибулею, петрушкою, кропом. Дуже смачний тушкований амарант. Для цього подрібнене листя амаранту потрібно посолити, поперчити, полити олією і томатним соусом, а потім тушкувати на слабкому вогні 20 хвилин.

Амарантовий чай — це природне джерело вітамінів А, С, Е і важливих мікроелементів — магнію, заліза і кальцію. Для того, щоб заварити корисний настій, знадобляться листя рослини.

Їх потрібно зібрати і просушити, а готувати напій можна в термосі. Смак у нього виходить солодкий, трохи терпкий. Регулярний прийом такого чаю позитивно впливає на травлення і показаний людям, які страждають безсонням.

Хімічний склад насіння амаранту має багато схожого з хімічним складом насіння гречки, проте вміст білка в ньому вище на 6-7%.

Крім того, амарант не містить глютену. Тому борошно, хліб та інші страви на його основі можуть служити безпечною альтернативою для людей, які страждають на целіакію (непереносимістю глютену).

Якщо інформація була тобі корисною, поділись нею з друзями.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
1
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
1
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Амарант — справжній скарб! Корисні властивості суперфуда, який всі сприймають за бур’ян