Страва кавказької кухні для ледачих – хашлама


Гурмани, небайдужі до кавказької кухні, добре знають, що таке хашлама, і високо оцінюють цю страву. Ароматна, ніжна, ситна, вона навряд чи здатна когось залишити байдужим.

В основі хашлами – м’ясо, тушковане у власному соку, що гармонійно поєднується з овочами і доповнене багатим букетом зелені і приправ. Найчастіше в традиційних рецептах хашлами зустрічаються баранина і яловичина, хоча приготувати її можна з усіх видів м’яса.

Рецептів хашлами існує чимало, і всі вони різняться не тільки складом, але і технологією приготування. Однак це не означає, що загальних правил приготування хашлами не існує. Вони є, і їх необхідно знати тому, хто прагне нагодувати членів сім’ї не просто тушкованим м’ясом з овочами, а справжньою кавказькою хашламою.

Ось декілька з них:

– Для хашлами підійде будь-яка яловичина. Навіть якщо вона старої тварини, в результаті тривалого тушкування м’ясо стане м’яким. Однак слід розуміти, що воно ніколи не зможе стати таким же ніжним, як тушкована у власному соку телятина. Тому, якщо хочеться, щоб хашлама мала більш ніжний смак і приготувалася швидше, перевагу краще віддати м’ясу молодої тварини.

– Хашлама – це не те страва, для якої необхідно купувати дорогу телячу вирізку. М’ясо на кістці для неї підійде навіть більше. Найкращим вибором буде грудинка.

– Вважається, що м’ясо для хашлами не обов’язково нарізати на шматки. Але в цьому випадку воно буде готуватися набагато довше, і його все одно доведеться нарізати перед подачею до столу. З цієї причини доцільно все ж порубати м’ясо відразу, а потім вже його тушкувати.

– Овочі надають м’ясу соковитості, але їх не повинно бути більше, ніж самої яловичини. Винятком є помідори, коли вони заміняють воду, тобто коли м’ясо тушкується в томатному соку.

– Рідини в хашламу додають небагато. М’ясо тушкується у власному соку, тому і виходить таким смачним. Якщо на кілограм м’яса взяти склянку води, цього буде достатньо. У будь-якому випадку більше половини літра рідини на кілограм м’яса використовувати не можна.

Подавати хашламу можна як з гарніром, так і без нього, причому другий варіант кращий. Зате свіжою зеленню страву перед подачею до столу посипають обов’язково, причому досить щедро.

Сьогодні «Популярне» пропонує тобі рецепт хашлами з картоплею. У мене уже тече слинка, коли я уявляю цю страву!

Хашлама з яловичини з картоплею

Інгредієнти:

– 1,5 кг яловичини
– 0,5 кг картоплі
– 0,5 кг моркви
– 0,5 кг цибулі
– 0,5 кг болгарського перцю
– олія
– сушений часник – за смаком
– 1 лимон
– 0,5 л світлого пива.

Приготування

1. Яловичину промий, промокни серветками, наріж шматками 5 на 5 см і склади в миску.

2. У невелику піалу вичави лимонний сік. Додай до нього часник, а також 2 столові ложки рослинної олії. Замаринуй в цій суміші м’ясо на годину, прибравши його на цей час в холодильник.

3. Моркву наріж брусками, цибулю – півкільцями.

4. Болгарський перець очисти від насіння, наріж довгою соломкою.

5. Картоплю, очистивши, наріж тонкими напівкруглими скибочками.

6. Влий в казан олію і підігрій її. Обсмаж в ньому протягом 3-4 хвилин замариноване м’ясо. Влий до нього пиво і дочекайся, коли воно закипить.

7. Додай моркву, на неї поклади цибулю, зверху виклади картоплю і перець. При бажанні можна додати шар томатів, попередньо очищених і нарізаних круглими шматками.

8. Тушкуй страву протягом 2 годин і подавай до столу.

Хашлама з яловичини з картоплею припаде до смаку всім, хто любить ситну їжу. Вона хороша тим, що до неї не потрібно будь-якого гарніру.

Сподобався рецепт? Ділись ним з друзями у соцмережах!

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
0
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
0
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!
Kate

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Страва кавказької кухні для ледачих – хашлама