Кожен візит в магазин здатний увігнати в зневіру. Ще б пак: один і той же набір продуктів з кожним днем стає дедалі дорожчає. Чим замінити дорогі продукти, зберігши при цьому повноцінний харчовий раціон?
Основна перевага червоної риби (сьомги, лосося, форелі) – наявність в ній омега-3 ненасичених жирних кислот. Вони захищають від старіння, серцевих захворювань і благотворно впливають на судини. На жаль, з недавніх пір червона риба стала задоволенням, м’яко кажучи, не з дешевих. Але це не проблема: потребу організму в омега-3 можна з лишком компенсувати за рахунок оселедця і скумбрії. Вони анітрохи не поступаються благородним рибам червоних порід за змістом цього найціннішого елемента, а ось коштують набагато дешевше.
Якщо, наприклад, 200-грамова упаковка слабосоленого філе червоної риби коштує від 80 грн, то оселедець обійдеться від 50 грн. Причому купувати краще ваговий оселедець, а не у вакуумній упаковці. Так він дешевший і корисніший, оскільки в вакуумній упаковці втрачає частину своїх корисних властивостей.
М’ясо – постачальник білка, головного будівельного матеріалу організму, а також джерело вітамінів групи В. Яловичину, яка коштує від 100 грн за кілограм, прийнято вважати найякіснішим з точки зору користі м’ясом. Але за вмістом білків і вітамінів групи В м’ясо птиці, печінки і серце цілком з нею можна порівняти. І безсумнівною їх гідністю, крім усього іншого, є той факт, що ці повноцінні замінники яловичини здатні заощадити значну частину сімейного бюджету. Філе курки коштує від 60 грн. / кг, печінка куряча – від 70 грн. / кг, сердечка курячі – від 70 грн. / кг.
Крім того, замінивши яловичину на курку або субпродукти, ви заощадите ще й час, оскільки ці види м’яса готуються набагато швидше.
Оливкова олія = соняшникова олія
Оливковій олії в останні роки приділяють занадто багато уваги, позиціонуючи її як найцінніше з рослинних жирів. А тим часом унікальність її явно перебільшена, як і ціна. За твердженням фахівців, на першому місці по корисності є кукурудзяна олія, на другому – лляна, а хвалена оливкова стоїть в одному ряду зі звичайним соняшниковою олією.
Цитрусові = квашена капуста
Апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони та солодкий перець – основні джерела вітаміну С в зимовий час. У яблуках цей вітамін швидко руйнується, і до весни його там вже практично немає. Зате квашена капуста – джерело вітаміну С! Це єдиний овоч, який при квашенні зберігає вітамін С протягом довгого часу в одній і тій же концентрації. Крім того, у квашеній капусті міститься ще один з корисних мікроелементів – калій, необхідний для нормальної роботи серця. Та й для перистальтики кишечника квашена капуста – знахідка.
Хороша заміна цитрусовим – чорна смородина, яка добре зберігається в замороженому вигляді. Кущі цієї ягоди є практично на кожній садовій ділянці. Заморозьте свіжі ягоди в морозилці – і взимку балуйте себе корисною смакотою.
Шоколад = сухофрукти
Смакові якості справжнього шоколаду оскаржувати безглуздо: смачний, з дивовижним ароматом, та до того ж, якщо вірити фахівцям, сприяє виробленню «гормону щастя». Шкода тільки, що продукт цей не з дешевих: близько 40 грн за 100-грамову плитку. Тим часом отримати море задоволення можна, замінивши висококалорійний і дорогий шоколад натуральними сухофруктами: родзинками (від 30 грн. за кг), курагою (від 120 грн. за кг), чорносливом (від 60 грн. за кг) і т. Д.
Сухофрукти не тільки заощадять кошти (усвідомлення цього факту теж сприяє виробленню «гормону щастя»), але і принесуть відчутну користь здоров’ю, оскільки відрізняються високим вмістом мінеральних речовин і клітковини. Ізюм, наприклад, багатий калієм, благотворно впливає на серце і нервову систему. В куразі міститься фосфор, залізо, калій. Вона корисна при анемії і сприяє виведенню радіонуклідів з організму. Чорнослив завдяки багатому вмісту заліза хороший для підвищення гемоглобіну і поповнення вітамінів.
Отже, не обов’язково економити на шкоду здоров’ю! Харчуйтесь правильно і в задоволення!
Коментар 0