Чому важливо їсти курагу кожен день (особливо жінкам)


Класичний спосіб приготування кураги — це природний, натуральний процес, в якому обов’язково повинні брати участь сонце і повітря. Люди здавна висушували зрілі абрикоси, укладаючи промиті і очищені від кісточок плоди в спеціально призначеному для цього місці, підставляючи свіжі фрукти під сонячні промені або ховаючи в тінь.

Чим корисна курага

Яку курагу обрати на ринку

Процес природного сушіння тривав близько тижня, в результаті чого виходив дивовижний на смак і аромат кисло-солодкий продукт.

На жаль, в наш час для виробництва даного сухофрукту використовуються спеціальні технологічні печі, а процес включає також застосування хімічних речовин (наприклад, діоксиду сірки) і інших домішок, що надають плодам товарний яскраво-оранжевий відтінок, роблячи готовий продукт небезпечним для здоров’я.

Тому купувати курагу, особливо з інтенсивним неприроднім забарвленням, на ринку, не рекомендується (якісний продукт повинен мати трохи сіруватий відтінок, не може бути надмірно вологим або таким, що вже злипся).

Ну а якщо виходу немає, то придбані на ринку яскраві сушені абрикоси слід попередньо (не менше десяти хвилин!) замочити в холодній воді, а потім ретельно промити.

Зберігати курагу слід в скляному посуді, попередньо забравши від впливу прямих сонячних променів. При довготривалому зберіганні рекомендується перекласти продукт в ємність з натурального дерева.

Урюк або курага, в чому різниця?

Існує два різновиди висушених абрикос, які зазвичай плутають між собою – курага і урюк. Різні назви цих продуктів обумовлені способами їх приготування і тим, що урюк, як правило, сушиться разом з кісточкою, а курага без неї. При цьому урюк має більш насичений коричневий відтінок шкірки і готується виключно природним способом на свіжому повітрі.

Курага, як було сказано вище, в основному готується промисловим способом, запікається в спеціальних сушильних печах. Урюк цінується значно вище, адже в ньому зберігається більше корисних для здоров’я людини вітамінів, а також макро- і мікроелементів.

Існує кілька сортів сушеного абрикоса (столовий, перший, вищий і екстра), причому, чим вища початкова якість продукту, тим цінніше і сорт.

Корисні властивості кураги

У 100 грамах сушеного абрикоса міститься 215 кілокалорій. У процесі сушіння абрикоси, безумовно, втрачають деяку кількість корисних речовин (в основному вітамінів), але частка їх втрати не дуже велика

Курага містить величезну кількість калію (в 100 г продукту його міститься 443 мг), а також включає кальцій, фосфор, магній, мідь, залізо, марганець та інші цінні макро- і мікроелементи, які благотворно впливають на організм людини.

Що стосується складу амінокислот, то в абрикосі їх знаходиться дванадцять різних видів, у тому числі треонин, лізин, триптофан і інші.

Завдяки великому вмісту пектинів курага має здатність виводити з організму радіонукліди та важкі метали.

Крім того, плід містить велику кількість рослинних харчових волокон, які відмінно очищають кишківник, відновлюють і нормалізують функції шлунково-кишкового тракту. Наприклад, курага чудово знижує рівень холестерину, зменшує ризик захворювання серцево – судинної системи, сприяє очищенню нирок, печінки, нормалізує артеріальний тиск і є відмінною профілактикою проти інфаркту і інсульту.

Користь кураги для організму

Курагу рекомендують вживати і при захворюваннях крові, так вона благотворно впливає на зростання кров’яних тілець.

Доведено, що речовини, що входять до складу цього продукту, протистоять утворенню ракових пухлин.

Вітамін групи «Е», що входить до складу абрикоса, надає омолоджуючий ефект сповільнюючи процеси старіння і покращуючи обмінні процеси в організмі.

Наявність в плодах великої кількості бета-каротину впливає на роботу очного яблука, покращуючи зорові функції.

Давно відомі та протизапальні властивості кураги, що підвищують життєстійкість і опірність організму, поліпшують імунну систему.

Що корисніше — урюк або курага?

Вважається, що урюк корисніше для здоров’я, ніж курага, так як в ньому зберігається більше корисних речовин і вітамінів.

У Середній Азії у місцевих жителів урюк цінується значно вище, ніж курага. Його додають в плов, варять з нього компоти і настої. В Європі ж куди більш популярна курага.

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
0
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
0
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Чому важливо їсти курагу кожен день (особливо жінкам)