fbpx

Грузинський курячий суп чихиртма: варто приготувати хоча б раз в житті!


Чихиртма – дуже смачний густий суп, який готується на бульйоні з курки або баранини, страва грузинської кухні. Цей суп цікавий тим, що крім цибулі в ньому зовсім немає овочевої гущавини, бульйон загущують борошном і кислою яєчною сумішшю. А характерний смак надають зелень і пряні приправи.

Готується чихиртма легко і просто, при бажанні кожен зможе приготувати цей чудовий і незвичайний суп.

Інгредієнти

– 1 курка
– 2,5 л очищеної води
– 3 ст. л. борошна
– 1 лимон
– 3 яйці
– 250 г цибулі
– 50 мл олії
– сіль, зелень – за смаком.

Приготування

1. Курку добре промиваємо під проточною водою, розрізаємо на невеликі шматочки і знову промиваємо. Підійдуть і гомілка, і стегно, і крила, і спина.

2. Викладаємо курячі шматочки в глибоку каструлю і заливаємо водою. Ставимо ємність на середній вогонь і накриваємо кришкою. Варимо бульйон на маленькому вогні протягом 80-90 хвилин. Готуємо, поки м’ясо не стане м’яким. У процесі варіння солимо бульйон за смаком.

3. Чистимо цибулю, промиваємо під проточною холодною водою і подрібнюємо на невеликі квадратики. Перекладаємо у вільну тарілку. Ставимо на маленький вогонь сковороду з невеликою кількістю олії. Коли вона добре розігріється, викладаємо цибулю і помішуємо її до золотистого кольору. Вимикаємо конфорку, а цибулю перекладаємо назад в тарілку так, щоб олія залишилося в сковороді.

4. Розбиваємо шкаралупу яєць, відокремлюємо жовток від білка. Розміщуємо яйця в невеликій мисці. Промиваємо лимон і розрізаємо цитрус на дві половинки. З кожної частини видавлюємо сік. У ємність з яйцями додаємо лимонний сік і збиваємо до утворення однорідної маси.

5. Коли курячий бульйон буде готовий, вимикаємо конфорку і викладаємо курку на обробну дошку. Відставляємо м’ясо в сторону на 10-15 хвилин, щоб воно трохи охололо. Після цього відокремлюємо руками м’ясо від кісток, подрібнюємо і перекладаємо в вільну тарілку.

6. Промиваємо зелень, дрібно рубаємо і перекладаємо у вільну тарілку.

7. Знову ставимо сковороду з олією на маленький вогонь. Висипаємо борошно і, при постійному помішуванні, злегка обсмажуємо. Смажити борошно необхідно таким чином, щоб воно не змінило колір, а просто злегка прогрілося і ввібрало олію. Додаємо в сковороду 200-250 мл гарячого бульйону і ретельно перемішуємо. Вимикаємо конфорку, а борошняну суміш відставляємо в сторону.

8. У гарячий бульйон викладаємо смажену цибулю і добре перемішуємо. Відразу ж після цього виливаємо в бульйон борошняну суміш і знову все перемішуємо. Тепер ставимо каструлю на середній вогонь, а після закипання вогонь зменшуємо і варимо його ще протягом 5 хвилин. Маленькою цівкою вводимо в чихиртму яєчно-лимонну суміш, при цьому постійно все збиваючи ручним віночком до однорідності. Знову чекаємо, коли суп закипить і після – відразу ж вимикаємо конфорку.

9. У тарілки розкладаємо подрібнену курку. Заливаємо м’ясо супом і посипаємо подрібненою зеленню.

Поради до рецепту

– Справжню чихиртму заправляють кукурудзяним борошном. Тоді смак супу буде ще більш насиченим і ароматним.

– Замість свіжої зелені петрушки в суп можна додати подрібнену кінзу.

– Для приготування чихиртми найкраще використовувати бройлерну курку, так як таке м’ясо швидше розварюється і виходить дуже м’яким і ніжним.

Приємного апетиту! І не забудь поділитись рецептом з друзями!

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
1
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
0
Круто
Що за! Що за!
0
Що за!
Kate

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Грузинський курячий суп чихиртма: варто приготувати хоча б раз в житті!