Більше не їм вівсянку на сніданок! І ось чому…


Вівсяна каша – улюблені ласощі багатьох людей, що стежать за своїм здоров’ям. Ця страва вважається однією з найбільш корисних для здоров’я. Здавалося б, їж вівсянку на сніданок – і будеш здоровий. Але все не так просто, як видається. Шкода вівсянки може виявитися не меншою, ніж користь від неї.

У чому користь вівсяної крупи?

Овес – дуже поживний і корисний продукт. У ньому міститься багато вітамінів і мікроелементів, органічних кислот. Вівсяна каша широко використовується в народній медицині:
– покращує травлення
– зміцнює волосся
– усуває болі в м’язах
– зміцнює судини
– знижує холестерин
– підвищує тонус організму.

Однак варто зазначити, що не кожна вівсянка корисна: шкода крупи для здоров’я обумовлена способом її обробки в промислових умовах.

Яку вівсянку вибирати?

Найбільш корисними є цілісні зерна вівса. У такому вигляді каша подається в Великобританії. У Шотландії, де вівсяна крупа вважається національною стравою, варять виключно цільні зерна. У них багато клітковини і слизових речовин.

Однак у цієї страви є ряд недоліків. Найголовніший – тривалий час приготування. Щоб зварити кашу, доведеться витратити 40 хвилин. В умовах сучасного дефіциту часу це стає занадто великою розкішшю. У зв’язку з цим багато хто вибирає вівсяні пластівці, які досить залити окропом, щоб вони були готові. Але така каша несе в собі стільки ж шкоди, скільки і користі.

Чим шкідлива для людини вівсянка швидкого приготування?

Всупереч загальноприйнятій думці, щоденне вживання вівсяних пластівців на сніданок не здатне оздоровити організм, але може привести до серйозних наслідків. Шкода вівсянки пояснюється деякими її властивостями і хімічним складом.

Вівсяна крупа містить фітин, або фітинову кислоту. Вона вимиває кальцій з кісток. Незважаючи на досить високий вміст кальцію в самій вівсянці, він не буде засвоюватися в організмі. Шкода вівсянки пояснюється тим, що можна легко забезпечити собі остеопороз.

Вівсянка, крім фітину, містить глютен – клейковину, яка може викликати алергічну реакцію. З цієї причини каша з вівса протипоказана малюкам до 11 місяців. Шкода щоденної вівсянки на сніданок буде полягати в тому, що глютен склеює ворсинки в кишечнику і погіршує травлення. В результаті розвивається целіакія – захворювання, при якому ворсинки кишечника стають недієздатними і припиняють всмоктування поживних речовин.

Вівсяні пластівці загрожують розвитком цукрового діабету. Крохмаль, що міститься в них у великій кількості, переробляється в цукор і підвищує рівень глюкози в крові.

Чому вівсянку не варто їсти на сніданок?

Багато хто вважає, що вівсяна каша – кращий варіант для сніданку. Однак дієтологи давно відкинули цю думку. Чим шкідлива ранкова вівсянка для людини?

Головна роль сніданку – зарядити організм енергією на цілий день і прискорити метаболізм. Це означає, що страви, з’їдені з ранку, повинні перетравлюватися не відразу і довго зберігати відчуття насичення. Саме такими властивостями володіє білкова їжа (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти).

 

Вівсяна каша, навіть приготовлена на молоці, дасть організму 300-400 ккал, що повністю покриває калорійність сніданку. Однак ефект ситості збережеться недовго, і вже через пару годин людині знову захочеться їсти. У той же час свою норму калорій вона вже прийняла. Виходить, що вівсянка провокує зайві перекуси і сприяє переїданню. У той же час забезпечити наше тіло енергією на весь день вона теж не в змозі, тому що не містить білок у великих кількостях.

Як правильно їсти вівсяну кашу?

Перераховані шкідливі властивості вівсяних пластівців зовсім не означають, що від традиційної страви потрібно відмовлятися. Помірне споживання правильно обраного і приготованого продукту принесе тільки користь організму. Тим, хто вважає за краще їсти вівсянку, варто запам’ятати кілька нехитрих правил.

1. З’їдати не більше 2-3 порцій на тиждень.

2. Для приготування каші вибирати цільні зерна вівса.

3. Не варити кашу на молоці, оскільки це поєднання продуктів погіршує травлення.

Вівсяна каша – корисний продукт, але готувати і вживати її потрібно з розумом. Грамотний підхід до організації меню дозволить отримати від вівсянки максимум поживних речовин і зберегти здоров’я, не завдаючи йому ніякої шкоди.

Не забудь поділитись корисною інформацією з друзями у соцмережах!

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
3
Подобається
О боже О боже
1
О боже
Круто Круто
0
Круто
Що за! Що за!
1
Що за!
Kate

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Більше не їм вівсянку на сніданок! І ось чому…