«Четвер – рибний день» – ця фраза з десятиліттями чітко закріпилася в нашій свідомості. Зараз як такої традиції не їсти м’яса в четвер у нас немає, хоча в радянські часи це було загальноприйнятим правилом. Але звідки воно взялося? Чому риба і чому саме в четвер? Ми вирішили розібратись.
Четвер у Радянському Союзі був особливим днем – рибним. Всі столові годували своїх відвідувачів виключно рибними стравами. До п’ятниці м’ясо і птиця були забуті, а на столах з’являвся варений минтай, котлети з мойви або смажена тріска.
Рибний день придумав і ввів в 1932 році Анастас Мікоян. Саме він став ініціатором наказу Наркомснаба СРСР «Про введення рибного дня на підприємствах громадського харчування». Причини його зрозумілі. З одного боку, в країні не вистачало м’яса. Скажімо, з 1929 року в Ленінграді діяли продуктові картки. А з іншого – виникали серйозні плани щодо розвитку рибної та консервної промисловості. І найголовніше, прищеплення населенню нових смаків, що сприяють більш різноманітному і корисному харчуванню. Не випадково в ці роки впроваджуються нові види круп, консервів та напівфабрикатів. Так раз на тиждень радянських людей почали привчати до риби.
Трохи пізніше, в 1939 році, різноманітності рибного дня сприяли зусилля наркома рибної промисловості Поліни Перлиної. Саме завдяки їй з’являються наші традиційні рибні консерви – сайра, лосось, шпроти. У Мурманську і на Далекому Сході створюється потужна консервна промисловість.
Після війни тема рибного дня якось відійшла на другий план і забулася. Однак в кінці 60-х проблема знову стає актуальною. Радянський дефіцит поступово наростає. Керівництво країни приймає рішення про початок океанського лову риби.
Вже скоро СРСР виривається в світові лідери за кількістю спійманої океанічної риби та китів. Радянські громадяни починають звикати до назв небачених порід: макрурус, нототенія. Риба ця, звичайно, не така смачна, як рідний минь або стерлядь, але все ж краще, ніж нічого. А простому народу запропонували минтай. Цю рибу довгі роки називали їжею для кішок, настільки вона була неприємною, вічно переморожена і позбавлена смаку. Це сьогодні ми розуміємо, що свіжий минтай – прекрасна за смаком риба з породи тріскових: біла, дієтична, затребувана в усьому світі. А тоді вона доходила до покупця в жалюгідному вигляді. Плюс океанічну рибу не надто вміли готувати. Продавали її зі шкурою, а вона гірчить при приготуванні.
Ось і довелося владі вдатися до перевіреного способу. 26 жовтня 1976 року ЦК КПРС видав повторну постанову про введення рибного дня. У звичному радянському стилі це аргументувалось не браком інших продуктів, а прагненням збільшити виробництво рибної продукції. На цей раз за рибним днем був закріплений постійний день тижня – четвер.
Чому саме цей день? У пресі тоді наводилося чимало аргументів, статистичних даних, покликаних підтвердити: реалізація риби саме в четвер буде максимальною. В реальності ж, ймовірно, спрацювало просте міркування – зробити в піку релігії. Ти ж пам’ятаєш, що перед Великоднем у продажу з’являвся навіть кекс «Травневий», покликаний замінити ідеологічно шкідливу паску. Ось і рибний четвер був зроблений спеціально для того, щоб збити релігійний календар, в якому пісні дні – середа і п’ятниця.
І якщо сьогодні в Україні уже немає такого поняття як рибний день, то в мережі «Сільпо» діють знижки на рибу по четвергам. Цікавий маркетинговий хід, чи не так? А що ти думаєш з цього приводу? Ділися у коментарях!
Коментар 0