fbpx

То ось чому четвер – рибний день. Цікаве пояснення!


«Четвер – рибний день» – ця фраза з десятиліттями чітко закріпилася в нашій свідомості. Зараз як такої традиції не їсти м’яса в четвер у нас немає, хоча в радянські часи це було загальноприйнятим правилом. Але звідки воно взялося? Чому риба і чому саме в четвер? Ми вирішили розібратись.

Четвер у Радянському Союзі був особливим днем – рибним. Всі столові годували своїх відвідувачів виключно рибними стравами. До п’ятниці м’ясо і птиця були забуті, а на столах з’являвся варений минтай, котлети з мойви або смажена тріска.

Рибний день придумав і ввів в 1932 році Анастас Мікоян. Саме він став ініціатором наказу Наркомснаба СРСР «Про введення рибного дня на підприємствах громадського харчування». Причини його зрозумілі. З одного боку, в країні не вистачало м’яса. Скажімо, з 1929 року в Ленінграді діяли продуктові картки. А з іншого – виникали серйозні плани щодо розвитку рибної та консервної промисловості. І найголовніше, прищеплення населенню нових смаків, що сприяють більш різноманітному і корисному харчуванню. Не випадково в ці роки впроваджуються нові види круп, консервів та напівфабрикатів. Так раз на тиждень радянських людей почали привчати до риби.

Трохи пізніше, в 1939 році, різноманітності рибного дня сприяли зусилля наркома рибної промисловості Поліни Перлиної. Саме завдяки їй з’являються наші традиційні рибні консерви – сайра, лосось, шпроти. У Мурманську і на Далекому Сході створюється потужна консервна промисловість.

Після війни тема рибного дня якось відійшла на другий план і забулася. Однак в кінці 60-х проблема знову стає актуальною. Радянський дефіцит поступово наростає. Керівництво країни приймає рішення про початок океанського лову риби.

Вже скоро СРСР виривається в світові лідери за кількістю спійманої океанічної риби та китів. Радянські громадяни починають звикати до назв небачених порід: макрурус, нототенія. Риба ця, звичайно, не така смачна, як рідний минь або стерлядь, але все ж краще, ніж нічого. А простому народу запропонували минтай. Цю рибу довгі роки називали їжею для кішок, настільки вона була неприємною, вічно переморожена і позбавлена смаку. Це сьогодні ми розуміємо, що свіжий минтай – прекрасна за смаком риба з породи тріскових: біла, дієтична, затребувана в усьому світі. А тоді вона доходила до покупця в жалюгідному вигляді. Плюс океанічну рибу не надто вміли готувати. Продавали її зі шкурою, а вона гірчить при приготуванні.

Ось і довелося владі вдатися до перевіреного способу. 26 жовтня 1976 року ЦК КПРС видав повторну постанову про введення рибного дня. У звичному радянському стилі це аргументувалось не браком інших продуктів, а прагненням збільшити виробництво рибної продукції. На цей раз за рибним днем був закріплений постійний день тижня – четвер.

Чому саме цей день? У пресі тоді наводилося чимало аргументів, статистичних даних, покликаних підтвердити: реалізація риби саме в четвер буде максимальною. В реальності ж, ймовірно, спрацювало просте міркування – зробити в піку релігії. Ти ж пам’ятаєш, що перед Великоднем у продажу з’являвся навіть кекс «Травневий», покликаний замінити ідеологічно шкідливу паску. Ось і рибний четвер був зроблений спеціально для того, щоб збити релігійний календар, в якому пісні дні – середа і п’ятниця.

І якщо сьогодні в Україні уже немає такого поняття як рибний день, то в мережі «Сільпо» діють знижки на рибу по четвергам. Цікавий маркетинговий хід, чи не так? А що ти думаєш з цього приводу? Ділися у коментарях!

Твоє враження від прочитаного

Злий Злий
0
Злий
Мило Мило
0
Мило
Фігня Фігня
0
Фігня
Химерний Химерний
0
Химерний
Подобається Подобається
0
Подобається
О боже О боже
0
О боже
Круто Круто
2
Круто
Що за! Що за!
1
Що за!
Kate

Коментар 0

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

То ось чому четвер – рибний день. Цікаве пояснення!